category_news

Docentendag biologie 2025 (terugblik)

Gepubliceerd op
17 april 2025

Op 11 april stroomde de campus van Wageningen University & Research vol met biologiedocenten uit het hele land. Tijdens de docentendag biologie doken we in drie urgente thema’s die hoogstwaarschijnlijk een plek krijgen in het nieuwe examenprogramma: klimaat & biodiversiteit, voedsel en gezondheid.

De dag was onderverdeeld in een ochtendprogramma, waarin er lezingen van toonaangevende onderzoekers op de planning stonden. In de middag kon iedereen kiezen welke workshop en welke excursie ze graag wilde bijwonen.

Ochtend: Lezingen

De ochtend startte met een serie verdiepende lezingen van vooraanstaande wetenschappers.

Micha Ummels (Universiteit Utrecht) gaf een helder overzicht van de contouren van het nieuwe examenprogramma en hoe de grote maatschappelijke vraagstukken daarin een plek krijgen.

Marten Scheffer (WUR) nam de aanwezigen mee in zijn onderzoek naar ecologische kantelpunten en veerkracht van ecosystemen. Hij liet zien hoe inzichten uit verschillende disciplines – van ecologie tot psychologie – kunnen helpen om complexe mondiale problemen te begrijpen en aan te pakken.

Arnold van Vliet (WUR) vervolgde de dag met een boeiende lezing over de relatie tussen klimaatverandering, biodiversiteit en de verspreiding van muggen en infectieziekten. Hij onderstreepte het belang van het onderwijzen van systeemdenken: hoe verschillende fenomenen samenhangen en invloed hebben op onze gezondheid.

Stacy Pyett (WUR) sloot het ochtendprogramma af door te spreken over het wereldwijde voedselvraagstuk en de noodzaak van een eiwittransitie. Ze besprak de kansen en uitdagingen van het verschuiven naar duurzamere, plantaardige eiwitbronnen en hoe dit aansluit bij de keuzes die jongeren straks zelf maken als consumenten en wereldburgers.

Middagprogramma

Na een gezamenlijke vegan lunch verspreidden de deelnemers zich over de campus voor het middagprogramma.

Tijdens de eerste ronde konden zij kiezen uit diverse excursies: van een kijkje in het foodtech lab, het dendrolab of het NPEC-onderzoekscentrum tot een wandeling langs de biodiversiteitsprojecten op de campus of een sessie over bodemecologie. Na de excursies was het tijd voor workshops. Hierin werd de vertaalslag gemaakt naar de onderwijspraktijk. Docenten gingen aan de slag met het ontwerpen van practica, buitenonderwijs en lessen over ingenieursvaardigheden of citizen science. Ook werd er gekeken hoe de nieuwe examenonderwerpen concreet kunnen landen in lesmethodes.

Afsluiting

De dag werd gezamenlijk afgesloten met een reflectieve sessie aan de hand van stellingen over denkwijzen en werkwijzen in het biologieonderwijs. De docenten waren het veelal met elkaar eens. Onder het genot van een hapje en drankje wisselden deelnemers ervaringen en inzichten uit.

Blik vooruit

De vele positieve reacties bevestigen dat deze editie van de docentendag biologie een schot in de roos was. Deelnemers waardeerden vooral de inhoudelijke diepgang en de praktische toepasbaarheid. Wageningen Pre-University kijkt ernaar uit om volgend jaar opnieuw inspirerende nascholingsdagen te organiseren!